Turistično društvo Oplotnica 1996-2016

19 maja, 2017 | 0 Comments | Obvestila

Turistično društvo Oplotnica

1996-2016

Oplotnica, ti moj najdražji si kraj, k tebi se vračam vedno najraj…(Marica Kranjc)

Turistično društvo Oplotnica že od leta 1996 sooblikuje turistično ponudbo in razvoj turizma v kraju. Prizadeva si ustvariti pogoje za čim boljše počutje domačinov. Prostovoljno ohranja kulturno in naravno dediščino, jo promovira in skrbi za prijetna druženja.

Ustanovni občni zbor je bil 20.novembra 1996. Deset ustanovnih članov je na predlog Jelke Višnar izbralo ime Turistično društvo ČIZLAKIT, po edinstveni kamnini iz kamnoloma v Cezlaku, ki je bil takrat še del oplotniške krajevne skupnosti. Prva predsednica je postala Amalija Perbil. Ob ustanovitvi Občine Oplotnica in odcepitvi od občine Slovenska Bistrica je društvo spremenilo ime. Na svojem rednem občnem zboru 11.maja 2002 je društvo potrdilo nova pravila in novo ime. Tako je nastalo TURISTIČNO DRUŠTVO OPLOTNICA. Predsednik društva je bil Vojko Korošec. V maju 2005 je predsedovanje sprejela Tadeja Waldhuber, od 2009 je predsedovala Zinka Leskovar in od 2016 je predsednica Marija Perklič.

Naš znak je most v vaškem parku, ki je po našem mnenju najlepši del občine z lepotico Oplotniščico, njenim kanalom s periščem in spomenikom padlim v NOB.

Pod vodstvom Turističnega društva Oplotnica, v sodelovanju z občino in ostalimi društvi smo uredili Vinsko cesto Gorica in Vinsko cesto Prihova, uredili perišče v vaškem parku ter uredili učno pot od Oplotnice skozi Oplotniški vintgar do kamnoloma v Cezlaku.

V 20 letih delovanja smo organizirali mnoge prireditve. Nekatere smo opustili, druge so postale tradicionalne. Spomnimo se Silvestrovanja na prostem z ognjemetom, občinske Zlate vrtnice s 125 prijavljenimi, množičnih kresnih pohodov z baklami, zabave ob čudežnem oplotniškem mlinu in kuhanja naj gobovega golaža.

Vokalno instrumentalna skupina ZIMZELENI je ob obletnici posnela CD in nas je v 10 letih delovanja redno promovirala in skrbela za dobro voljo na dogodkih širom po Sloveniji in tudi v tujini.

Tradicionalne prireditve so PUSTOVANJE, sodelovanje na OBČINSKEM PRAZNIKU s prikazom pranja perila na PERIŠČU, KRESNI POHOD z baklami in s kresovanjem, POSTAVITEV KLOPOTCA, ZLATA VRTNICA, MARTINOVANJE, KOLEDOVANJE, POSTAVITEV ADVENTNEGA VENCA, OTROŠKO SILVESTROVANJE Z DEDKOM MRAZOM IN OGNJEMETOM, DRUŽENJE s pobratenim društvom Banovci na KOŽUHANJU in pikniku. Tudi GREGORJEVO s spuščanjem ladjic in kostanjev piknik smo izvedli že večkrat. Na pohodih odkrivamo in občudujemo lepote domače občine.

V skrbi za izobraževanje se redno udeležujemo posvetovanj, tekmovanj in razstav, ki jih organizirajo TZ Slovenska Bistrica, Štajerska TZ in Turistična zveza Slovenije, kjer smo tudi člani. Udeležujemo se tudi tekmovanj, ki jih pripravijo druga društva.

V novi hiški »Janko« na turistični tržnici v graščinskem parku ponujamo izdelke in dobrote naših članov.

Uspešno sodelujemo s turističnim podmladkom na šoli Oplotnica, ki pod mentorstvom Nine Razboršek posega po najvišjih priznanjih na tekmovanjih TURIZMU POMAGA LASTNA GLAVA in v okviru tega promovira znamenitosti občine Oplotnica. Tudi pri organiziranju počitniških četrtkov in krasitvi vaškega parka v prazničnem decembru smo sodelovali s šolo.

Po mnenju obiskovalcev smo upravičeno ponosni na projekt OPLOTNIŠKI VINTGAR.

Oplotniški vintgar je naravni biser, ki se razprostira ob potoku Oplotniščica. Le dober streljaj iz Oplotnice se lahko sprehodimo po neokrnjeni naravi po divje romantični slikoviti ozki dolini potoka Oplotniščica, ki je hudournik, saj izvira na Pesku pod Roglo in do Oplotnice preteče 1000m višinske razlike. Na svoji poti si je izklesala slikovit jarek v sicer nepropustne kamenine Pohorja. Ogromne skale je voda izbrusila v različne oblike. Na učni poti lahko občudujemo veličastne skale (kamnita želva,energijska skala), tolmune, brzice, slapove in neuničljiva drevesa kot so gaber zvestobe in gaber korajže, »Dolino miru«, »Ribiški raj« in ostanke žag in mlinov. Voda je s svojo energijo poganjala kar 56 žag od leta 1826-1970 po zapisu v Banovinskem registru. Danes poganja 4 elektrarne.

Učno pot po dolini in soteski Oplotniščice smo uredili s pomočjo dveh sofinanciranih projektov in okrog 5000 prostovoljnih ur članov TD društva z namenom, da spoznamo, kako so tukaj živeli ljudje v preteklosti in kako so bili povezani s potokom, gozdom in ostalo naravo ter ta neokrnjeni delček naravne in kulturne dediščine pokažemo obiskovalcem.

Z delom smo ohranili naravni biser, kjer se lahko obiskovalci družijo (v miru preberejo pravljice, streljajo z lokom in se z vodo zdravijo v mini Kneippovem parku), se v naravi sprostijo ali celo zdravijo, poiščejo mir, prisluhnejo glasbi narave in se napolnijo z energijo, da lažje premagujejo vsakodnevne obveznosti .

TURIZEM SMO LJUDJE! Hvala VSEM, ki ste kakorkoli sodelovali. Bilo je lepo!

TD Oplotnica

Zapisala Zinka Leskovar